Motorlu Testere Denince,
Motorlu testere denince bu makineyi kullanmayan veya aşikar olmayanlar için hızlıca çağrıştıracağı; korku filminde maskeli bir karakterin elinde ki gürültülü alet olur herhalde. Aslında makinenin bulunduğu sahne yanlış olsada çağrışımda ki alet doğru. Belki de bu yüzden ormancılar tarafından motorlu testere yerine çoğunlukla “hızar” olarak adlandırılıyor.
Internette gezindiğinizde çeşitli markaların motorlu testerelerinin satıldığı platformlardaki fiyatlar dışında başka bir bilgiye ulaşmak oldukça zor. Bu nedenle bu yazıda motorlu testerenin ne olduğu, tarihçesi, ne işe yaradığı ile ilgili bilgiler derlendi.
Motorlu Testere Nedir ?
Motorlu testere benzinli ya da elektrikli bir motor tarafından verilen güç ile pala etrafındaki zincirin keskin dişlerinin dönmesi sonucu odun, ahşap kesmek için kullanılan bir makinedir. İster benzin yağ karışımı ile, ister elektrik ile çalışan bir motorlu testere olsun aşağıda ki parçalardan oluşur.
Motorlu testerenizin diğer parçalarını merak ediyorsanız kullanma kılavuzunu inceleyebilirsiniz.
Motorlu Testere Ne Zaman Ortaya Çıktı ?
İlk
motorlu testere patenti Amerikalı Frederick L. Magaw tarafından 1883 yılında alınmış. Zincir dişlerini birbirine bağlayıp makaralarla döndürerek kalas kesimi için bir tasarım yapmış. 12 yıl sonra karşımıza sürekli zincir dönüşünü sağlayan günümüz
motorlu testerelerinin ilk atası çıkıyor. Samuel J. Bens’in tarihe geçen tasarımına
buradan bakabilirsiniz. 13 yıl sonra 1918’de Kanadalı James Shand artık taşınabilir
motorlu testereye evrimi gerçekleştirmiş…
1930 yılına gelindiğinde motorlu testerenin babası olarak adlandırılan Andreas STIHL ilk tek kişilik motorlu testereyi üretmeyi başarmıştı. STIHL’in başarı hikayesini duymak isterseniz lütfen yorumlardan bize bildirin.
STIHL fabrika turu için
videoya göz atabilirsiniz…
Motorlu Testere Nerede Kullanılır, Ne İşe yarar ?
Motorlu testereler ağaç devirme, kesme, boylama, dal budama, ağaç bakımı, orman yangınlarını söndürme, yakacak odun hazırlanması gibi faaliyetlerde kullanılır. Özel olarak tasarlanmış pala ve zincir kombinasyonlarına sahip motorlu testereler, ağaç oyma sanatında ve motorlu testere fabrikalarında da kullanılabilir. İnşaat sektöründe beton kesmek için de yağlama yerine sulama sistemi kullanan, farklı zincir tipine sahip motorlu testereler mevcut. Buzdan heykel yapımı, buz kalıpları oluşturulması gibi buz ile ilgili işlemlerde de motorlu testereler kullanılabiliyor. Amacı dışında kullanılan motorlu testerelerde onarılması zor hasarların oluştuğunu ve garanti kapsamında ki ürünlerinde kapsam dışına çıktığını belirtmekte fayda var.
Motorlu Testere Nasıl Çalışıyor ?
Motorlu testere asıl olarak kesim performansını etkileyen üç parçadan oluşur. Özel alaşımlı çelikten üretilmiş zincir, zincirin etrafında dönmesini sağalayan pala ya da kama ve motor ki bu motor genelde 2-zamanlı, tek silindirli (30 cc ile 125 cc arasında ) bir benzinli motor yada kablo veya akü ile çalışan bir elektrikli motor olabilir.
Bir benzinli motorlu testerede, yakıt (yakıt olarak benzin ve yağ karışımı kullanılır, çünkü arabalarda olduğu gibi motoru yağlayacak bir karter mevcut değildir.) pompa ile karbüratöre gönderilir…
2-zamanlı hareketi, pistonu ve yanma odasını görmek için aşağıda ki videoya bakabilirsiniz.